Jucării senzoriale – Ce sunt și la ce ajută?

Jucăriile senzoriale au câștigat multă popularitate în ultima vreme, însă acestea nu sunt o noutate pe piață.

Varietatea lor este foarte mare, iar prețurile sunt accesibile pentru toate buzunarele.

Dar ce sunt aceste jucării senzoriale de fapt?

Ca o definiție foarte simplă, jucăriile senzoriale stimulează unul sau mai multe dintre simțurile copiilor ajutând la dezvoltarea acestora.

Cel mai des o să auzi despre acestea în relație cu bebelușii însă nu doar ei pot beneficia de efectele pozitive pe care jucatul cu astfel de jucării le pot aduce.

Cum ajută jucăriile senzoriale la dezvoltarea simțurilor

Aceste jucării se pot împărții în multe categorii în funcție de ce simțuri stimulează, dar în același timp pot fi și mixte. Jucării senzoriale cu diverse texturi stimulând simțul tactil, jucării cu sunete, stimulând auzul, jucării cu lumini și culori diferite care stimulează văzul, jucării  cu mirosuri precum carioci, pixuri sau acuarele speciale care stimulează mirosul sau jucării mai complexe care pot stimulta coordonarea mâini ochi.

O astfel de jucărie senzorială este adesea recomandată ca și adjuvant în cazul copiiilor cu autism observându-se rezultate foarte bune în cazul celor care le-au folosit timp îndelungat.

Cum arată o astfel de jucărie

Probabil nu știai însă și plastelina sau nisipul kinetic sunt jucării senzoriale. Dacă până acum nu ai pus mâna pe nisip kineticc, îți recomanăm să o faci deoarece are o textură foarte plăcută și cu siguranță vei vrea să intri în joaca copiilor.

Caracatița reversibilă și Pop-it sunt probabil cele mai populare tipuri de jucării senzoriale din ultima perioadă. Acestea ajută și la stăpânirea emoțiilor și exprimarea acestora. Pe lângă acestea sunt și simpatice iar Pop-it poate fi și un mulaj perfect pentru a face ciocolată cu Bonibon, înghețată sau alte deserturi delicioase.

Zornăitoarele sau cărticelele din material textil cu diverse texturi și suntele sunt perfecte pentru bebeluși deoarece ei au nevoie de jucării simple. Sunetele și texturile îi vor ține ocupați în timp ce le este stimulată coordonarea, atenția și imaginația.

Un alt exemplu bun de jucărie senzorială pentru bebeluși este salteluța de activități. În funcție de model, salteaua poate fi și un bun spațiu pentru somnul din timpul zilei dacă are pereți buretați care asigură siguranța bebelușului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *