Cum alegem jucăriile în funcție de vârsta copilului

Alegerea unor jucării pentru copii nu pare dificilă la prima vedere, însă trebuie să ai în vedere anumite aspecte, iar în primul şi în primul rând vârsta copilului.

Spre exemplu, nu este indicat să îi cumperi unui bebeluş jucării cu biluţe sau tot felul de ornamente care pot reprezenta un risc pentru sănătatea acestuia.

Pentru a te ajuta să faci cele mai bune alegeri în materie de jucării ţi-am pregătit un ghid în funcţie de vârsta copilului.

Ghid pentru alegerea jucăriilor în funcţie de vârstă

Cum alegem jucăriile în funcție de vârsta copilului

Jucării pentru copii de până într-un an

După cum am menţionat şi mai sus, copiilor aşa mici le este interzis să se joace cu jucarii care pot reprezenta un risc pentru sănătatea lor. Însă ai o mulţime de alte variante din care să alegi. Optează pentru jucării colorate, interactive şi plăcute la atingere, care să se mişte şi sa scoată diverse sunete pentru a-l atrage pe cel mic. Totodată, jucăriile realizate din lemn, cele cu diverse forme geometrice sau cele cu butoane sunt ideale pentru cei mici.

Dacă vrei să faci un cadou pentru un nou născut şi nu prea ai idee ce să cumperi, mergi la sigur alegând şi: jucării foşnitoare, jucării tip zornăitoare, perne multifuncţionale, batistuţe sau păturici de dentiție – numai bune de mestecat atunci când celui mic îi dau dinţişorii. 😀

-41%
Prețul inițial a fost: 139,90 lei.Prețul curent este: 82,54 lei.
-18%
Prețul inițial a fost: 190,90 lei.Prețul curent este: 156,54 lei.
-18%
Prețul inițial a fost: 209,90 lei.Prețul curent este: 172,12 lei.

Jucării ideale pentru copii de 1-2 ani

Copiii de această vârstă sunt foarte curioşi să exploreze lumea din jur, transformându-se în veritabili exploratori ai necunoscutului. Sunt deja într-o etapă a dezvoltării în care mobilitatea le este foarte bună. În plus, vocabularul lor prinde contur.

Cele mai potrivite jucării pentru ei sunt cele interactive, senzoriale, precum şi jucăriile de rol, de imitaţie – deoarece îl pot ajuta chiar şi să îşi depăşească anumite frici, precum mersul la doctor.

De asemenea, mai poţi opta pentru divere păpuşele sau instrumente muzicale. Jucăriile din lemn au un farmec aparte şi îl pot fascina pe micuţ. Alege mini-puzzle-uri care să ajute să îi dezvolte coordonarea ochi-mână, jucării cu litere sau cu animale. Și Lego Duplo este în foarte mare vogă pentru copii de 2-3 ani.

Jucării pentru copii de 2-3 ani

La această vârstă copiii devin din ce în ce mai energici și puteţi deja să începeţi să lucraţi în echipă.

Puteţi decupa sau colora împreună. Puteţi să vă jucaţi cu plastilină, spumă modelatoare sau slime. Poţi să îi citeşti poveşti şi să îi ilustrezi acţiunea din poveşti cu ajutorul unor figurine din lemn – vei putea să citeşti entuziasmul pe chipul celui mic.

Printre jucăriile potrivite se numără: puzzle-urile cu diverse cifre şi forme geometrice, plastilina, căsuţele de păpuşi, nisipul kinetic.

Iar ca jucării de exterior poţi miza pentru: seturi cu diverse forme de nisip, mingi, maşinuţe pe care să le controlezi din telecomandă şi cu care sa il plimbi pe cel mic şi multe altele care să îl îndemne la cele mai distractive activităţi.

-33%
Prețul inițial a fost: 1.499,90 lei.Prețul curent este: 1.004,93 lei.
-33%
Prețul inițial a fost: 1.199,90 lei.Prețul curent este: 803,93 lei.
-33%
Prețul inițial a fost: 1.299,90 lei.Prețul curent este: 870,93 lei.
-13%
Prețul inițial a fost: 1.369,90 lei.Prețul curent este: 1.191,81 lei.

Jucării pentru copii de 3-5 ani

La 3 ani copilul deja începe să pună mai multe întrebări şi vrea să găsească răspunsul la tot ceea ce îl înconjoară. Aşadar, cea mai bună “jucărie” la această vârstă este cartea. Îi poţi lua cărţi de colorat care să îl ajute să dea culoare unor lumi magice, poţi alege cărţi de poveşti cu desene din care să îi citeşti şi să îi pui imaginaţia la bătaie.

De asemenea, aceasta este vârsta la care fetiţele devin tot mai curioase de ceea se întâmplă în jurul lor. Dacă te vor vedea că porţi pantofi cu toc vor vrea şi ele, dacă te vor vedea că te machiezi, le va tenta şi pe ele. Fii atentă la nevoile copilului şi lasă-l să exploreze. Spre exemplu, există seturi de machiaj sau oje speciale pentru copii care nu prezintă niciun risc şi sunt foarte sigure.

Jucăriile Playmobil sunt în mare vogă pentru micuții de peste 3 ani. Spre exemplu, poţi alege de la Playmobil o fermă de animale, Arca lui Noe, Hotelul animăluţelor, Safari African– jucării care reprezintă un adevărat paradis pentru cel mic şi care cu siguranţă îi vor stârni imaginaţia.

Alte jucării potrivite pentru această vârstă: maşinuţele cu telecomandă, lego, puzzle-urile, boardgames, plastilina, spuma de modelat.

Jucării pentru copii de 5-8 ani

Deja copiii merg la grădiniţă şi la şcoală şi încep să îşi facă mai mulţi prieteni. În această perioadă este indicat să optezi pentru jocuri şi jucării care să îi ţină pe cei mici cât mai mult afară. Role, biciclete, trotinete – toate acestea cu siguranţă îi vor atrage pe cei mici.

De asemenea, mai poţi opta pentru puzzle-uri, lego, jocuri de societate iar pe timpul verii vă puteţi bălăci cu toţii într-o piscină gonflabilă amplasată în curtea casei – o adevărată distracţie pentru întreaga familie!

Jucării pentru copii de 8-12 ani

La această vârstă copiii îşi dau seama mult mai bine ce le place să facă, aşadar poţi să îi încurajezi să îşi dezvolte o pasiune. Este, de asemenea, vârsta la care sunt tentaţi să ştie cum funcţionează anumite gadgeturi.

Poţi, de asemenea, să îl îndemni pe copil să îşi petreacă mai mult timp afară, cu copiii de vârsta lui, la o tură cu bicicleta sau cu rolele sau un boardgame amuzant.

Chiar şi jocurile de mimă şi de logică pot fi foarte atractive la această vârstă. Jocuri precum Monopoly, Catan, Saboteur sau Activity sunt foarte distractive.

-30%
Prețul inițial a fost: 191,90 lei.Prețul curent este: 134,33 lei.

Jucării pentru copii de peste 12 ani

Desigur, la această vârstă copiii sunt mai mult interesaţi de telefoanele mobile şi de laptopuri, de jocurile pe calculator îndeosebi. Însă toate aceste activităţi trebuie făcute cu măsură. Cumpără-i celui mic un boardgame distractiv şi angajează-l în activităţi cu întreaga familie, pentru a-l ţine cât mai departe de jocurile pe calculator.

-17%
Prețul inițial a fost: 319,90 lei.Prețul curent este: 265,52 lei.
-17%
Prețul inițial a fost: 319,90 lei.Prețul curent este: 265,52 lei.
-17%
Prețul inițial a fost: 319,90 lei.Prețul curent este: 265,52 lei.
-17%
Prețul inițial a fost: 269,90 lei.Prețul curent este: 224,02 lei.
-17%
Prețul inițial a fost: 319,90 lei.Prețul curent este: 265,52 lei.
-17%
Prețul inițial a fost: 319,90 lei.Prețul curent este: 265,52 lei.
-17%
Prețul inițial a fost: 319,90 lei.Prețul curent este: 265,52 lei.
-17%
Prețul inițial a fost: 269,90 lei.Prețul curent este: 224,02 lei.

Acum că ştii cam ce jucării să alegi în funcţie de vârsta copilului, cu siguranţă vei face cea mai bună alegere! Te invităm să arunci o privire şi la noi pe site, unde avem o mulţime de jucării pentru toate vârstele! Spor la cumpărături! 🙂

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *