De ce sunt importante jocurile de societate pentru copii

Adesea ne gândim la jocurile de societate ca fiind simple jocuri, opțiuni interesante pentru divertismentul în familie, însă acestea sunt mai mult de atât.

Jocurile alese în mod corect în raport cu vârsta copilului ajută mult când vine vorba de dezvoltarea acestuia, iar psihologii folosesc des aceste mijloace pentru a-i ajuta să treacă peste momente dificile.

Jocuri de societate pentru copii de 3-5 ani

Chiar dacă sunt foarte distractive, abia de la vârsta de 3-4 ani cei mici pot intra în astfel de jocuri deoarece mai devreme este prea greu pentru ei să înteleagă de fapt cum trebuie să se joace. La început se preferă jocurile extrem de simple precum Piticot sau Nu te supăra frate. Acestea îi ajută pe cei mici să învețe să aștepte rândul, să urmeze reguli simple și să numere pașii. Majoritatea jocurilor seamănă între ele însă sigur unul va rămâne preferatul celui mic așa că merită încercate cât mai multe.

Jocuri de societate pentru copii de 5-8 ani

Cu înaintarea în vârstă jocurile devin mai complexe. Le solicită atenția, memoria și imaginația tot mai mult. Deja se poate opta pentru jocuri de societate bazate pe strategie. Acestea le vor dezvoltarea gândirea critică și vor învăța să ia decizii. Astfel variantele simplificate ale jocurilor precum Monopoly Junior, Alias Junior, Risk Junior sau Activity Junior. Practic cele mai distractive jocuri adaptate pentru o vârstă mai fragedă. Dacă până acum cei mici nu au reușit să învețe să și piardă, acum este momentu să realizeze că de fapt câteodată câștigi, câteodată pierzi însă distracția este cea mai importantă.

Jocuri de societate pentru copii de 9-15 ani

Acum apar în peisaj jocurile care le stimulează capacitatea de învățare și memoria. Însă acum încep și petrecerile între copii să devină tot mai frecvente. Jocuri precum BrainBox, Cortex IQ Party, Pose Off, Dance off sau Twister pentru petreceri sunt ideale. Sigur că și clasicele Monopoly, Catan, Dixit, Activity nu vor lipsi. Practic alegerea jocurilor se face acum după preferință și nu după capacitatea de înțelegere a copiilor.

Jocuri de societate pentru adulți

Chiar dacă spunem că adulții au învățat tot ce se poate până la acest nivel, jocurile destind și îmbunătățesc comunicarea în familie. Este esențial ca adulții să se joace cu copii însă este important ca și aceștia să organizeze seri de jocuri pentru adulți cu prietenii sau familiile lor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *